Så här års är allt som är grönt välkommet hemma hos oss och just ärtskott är superenkelt att odla och väldigt gott att ha på smörgåsen, i en sallad eller varför inte göra en god ärtskottspesto? De är också otroligt dekorativt att ha ett fat ståendes på bordet istället för en blombukett. Odla ärtskottFör att odla ärtskott behöver du torkade gula ärtor, det finns i din närmaste matbutik och kostar inte många kronor. Du behöver ett fat/tallrik, vatten och jord. Jag börjar alltid med att blötlägga ärtorna i några timmar innan jag lägger dem på jorden. Det snabbar egentligen bara på utvecklingen och kan hoppas över.Efter några timmar häller jag ett tunt lager med planteringsjord på faten, vattna igenom och strör över ärtorna i ett jämnt laget. Ställ dina fat med ärtor ljust, gärna på fönsterkarmen. Jag föredrar att skippa plasten över och håller koll på att jorden håller sig fuktig ändå. Egentligen mest för att jag tycker det är fult och fungerar perfekt utan.Du kan nästa se hur det börjar växa med blotta ögat och efter bara några dagar så börjar de kika upp små groddar. Fortsätt att hålla koll så att jorden håller sig fuktig. Som små yngel pressas de skotten ut ur ärtorna. Det går snabbt! Här har det börjat växa på sig något och du kan börja skörda! Till en början klipper jag lite varje dag för att ha på smörgåsen eller till lunchen. Kom ihåg att ärtskott kommer upp minst en gång till efter att du klippt ned de. När jag friserat lite som här över så brukar jag klippa ner resterande och lägga i kylen, där håller de länge. Ärtskott kan också frysas. Här har de buskat på sig rejält och då är det dags att klippa ner alltihop. Vad gör man då av alla ärtskott om inte en god och krämig pesto! Recept på krämig ärtskottspesto- En stor näve ärtskott- 1-2 dl solrosfrön- 1 vitlöksklyfta- 1.5 dl olivolja - 1 dl finriven parmesan - Salt & peppar- Citronsaft efter smakMixa alla ingredienserna utom osten i en mixer till en kornig röra. Häll på mer olivolja/en skvätt vatten om du vill ha din pesto lösare. Rör ner den finrivna parmesanen och smaka av med salt och peppar. Färdigt! Enkelt och väldigt gott tillsammans med nykokt spagetti och burrata.